3. Chlebek bananowy

3. Chlebek bananowy
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany (z czarnymi plamkami)
- 2 jajka
- 40 ml oleju
- 3 łyżki mleka (może być kozie lub roślinne, takie, które można gotować, albo woda)
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub odpowiednio ksylitolu
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej posiekanej
- garść posiekanych orzechów

Ciasto robi się szybko, dobrze więc od razu włączyć piekarnik, aby się nagrzewał.

  • Banany rozgniatamy lub blendujemy na papkę
  • Dodajemy jajka, cukier, olej, mleko (lub wodę) i dokładnie mieszamy
  • Wymieszać oba rodzaje mąki i sodę.
  • Łączymy wszystko, mieszamy na jednolitą masę, dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy, lekko mieszamy.
  • Wlewamy do formy (polecana ok. 11x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 55-60 minut.

    Smacznego! Anka W.

  • netBOX - Strony internetowe