1. Ciasteczka owsiane

1. Ciasteczka owsiane - 10 sztuk
Składniki
- 50 g masła
- 125 g cukru (czyli pół szklanki)
- 1 rozkłócone jajko
- 50 g mąki pszennej (czyli 5 łyżek)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g płatków owsianych
- 125 g drobnych rodzynków
- 2 łyżki stołowe ziaren sezamu (dodałam ziarna słonecznika)

1. Posmarować cienko tłuszczem albo wyłożyć pergaminem 2 blachy do pieczenia.
2.W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Bez przesady z tą puszystością! Mnie bardziej smakuje, kiedy w ciasteczkach trochę chrzęści cukier! Może też być brązowy, w wersji bardziej "zdrowotnej"?
3. Dolewać stopniowo jajko, cały czas ucierając masę.
4. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wymieszać.
5. Dosypać płatki owsiane, rodzynki i ziarna sezamu. Dokładnie wymieszać. Nie przejmować się, gdy wygląda buro i nieciekawie. Tak ma być! Wyjdzie!
6. Łyżką wyłożyć ciasto na blachy, pozostawiając między porcjami trochę miejsca. Następnie rozpłaszczyć ciasto spodem łyżki.
7. Piec ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut.
8. Pozostawić ciasteczka na blachach do przestygnięcia.
9. Przełożyć ciasteczka na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły i podawać.
Wariant
Rodzynki można zastąpić posiekanymi, suszonymi daktylami albo figami i morelami, co masz w szafce.
Danusia D.
netBOX - Strony internetowe