Dania jarskie
na tej stronie są długie opisy następujących dań:
- Kotleciki z kaszy gryczanej
- Kotleciki z włoskiej kapusty
- Groch z kapustą
- Chłodniki - duży wybór
KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ
Przepis na trudne czasy. Ugotować 2 szklanki kaszy gryczanej, po ostudzeniu wymieszać z 200g białego sera, dodać 4 jajka, łyżeczkę cukru, sól i starannie wymieszać. Ręce zwilżyć wodą i formować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na klarowanym maśle. Przed podaniem nałożyć po łyżeczce kwaśnej śmietany na każdy kotlecik (w/g starego rosyjskiego przepisu). Smacznego życzę. Ewa F.
KOTLECIKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY
Potrzebna będzie:
- jedna mała włoska kapusta z ciemnymi liśćmi
- jedna spora cebula
- dwa surowe jajka
- pęczek koperku
- szklanka tartej bułki
- sól, pieprz
- olej/oliwa do smażenia
- godzina do półtorej na wykonanie:
W dużym garnku wstawiamy wodę z solą do zagotowania - pół garnka.
Kapustę obieramy z brzydkich liści, ale zostawiamy ciemne, kroimy na kawałki, np. na ósemki jak pomarańcz, bo wtedy łatwo wykroić głąb - wycinamy.
Gdy woda zawrze, wkładamy kapustę, tak aby cała była przykryta.
Gotujemy, ale na półtwardo - nie może być mięciutka
Kapusta się gotuje, a ja kroję i smażę cebulę, odstawiam
Ugotowaną kapustę odcedzam i studzę na durszlaku.
Teraz trzeba kapustę i cebulę zmielić - najlepiej w klasycznej maszynce do mięsa o grubych oczkach, albo w jakimś urządzeniu, ale niezbyt drobno, żeby nie zrobiło się pure.
Teraz najważniejsze, trzeba tą pulpę mocno odcisnąć, w ręku, w gazie, na drucianym sitku, każda metoda jest dobra, ale pulpa nie może podciekać!
Jak już będzie akurat, dodajemy, dwa roztrzepane z solą i pieprzem jajka, trzy łyżki tartej bułki, posiekany koperek bez gałązek (Niemcy mówią dil spitze - czyli czubki koperku) i mieszamy, próbujemy czy nie brakuje: soli, pieprzu.
Mokrymi rękoma formujemy nieduże kulki (mniejsze niż przy mielonych kotletach, bo się będą rozpadały), obtaczamy w tartej bułce, spłaszczamy i smażymy na gorącym oleju ok. pól centymetra na patelni.
Teraz ważne - to się smaży długo - nie podglądamy drugiej strony i nie spieszymy się z przekładaniem, muszą pokazać się brązowe obwódki bo łatwo się rozpadają i wkurzają smażącego!
Powodzenia i smacznego
GROCH Z KAPUSTĄ - ŚWIĄTECZNY
Potrzebny będzie groch, kapusta, cebula, masło, olej, majeranek i inne.
Groch
1. Zaczynamy od wyboru odpowiednio dużego garnka z grubym dnem - to ważne
- bo groch po namoczeniu zwiększy swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
2. Płuczemy groch w tym garnku - ja to robię pod bieżącą wodą: woda się leje, ja mieszam w pochylonym garnku, różności wypływają na wierzch, w tym suche i brzydkie grochy i to wszystko wylewa się do zlewu. Durszlak się tu nie przydaje.
3. Zalewamy wypłukany groch przegotowaną letnią wodą, przynajmniej drugie tyle wody co grochu, ale może być więcej i zostawiamy na noc.
4. Tego samego wieczoru moczymy w ciepłej wodzie suszone grzyby - filiżankę.
5. Następnego dnia rozpoczynamy gotowanie, w tej samej wodzie, jeśli nie ma zapasu dolewamy teraz może być już zimna. Mieszamy i jak się tylko zagotuje zmniejszamy na mały gaz. Ja nie przykrywam, tylko pilnuję, żeby była woda.
6. Na pół kilo suchego grochu, dodaje czubatą łyżkę masła, sól i mieszam taką trzepaczką do białka, bo jest najskuteczniejsza, ale może być cokolwiek.
7. To trwa, ponad godzinę i TRZEBA CZĘSTO MIESZAĆ ŻEBY SIĘ PRZYPALIŁO.
I to wszystko, jeszcze tylko jedno - groch po rozgotowaniu na ciepło jest rzadki, a ten sam po wystygnięciu gęsty - na sztywno - przy odgrzewaniu trzeba zawsze dodać trochę wody na dno i mieszać.
Świątecznie polewam groch tarta bułeczką smażoną na maśle, ale na co dzień...
W czasie kiedy doglądam grochu, zawsze jestem w kuchni i przygotowuję kapustę.
KAPUSTA
Jeśli grochu było pół kilo, to kapusty średnio kwaśnej - trzeba kilo i 5 dkg grzybów.
1. Gotujemy grzybki do miękkości
2. Dwie średnie cebule kroję w ćwiartki i plasterki i wrzucam na gorący olej - u mnie Oliwier - do garnka z grubym dnem do zeszklenia.
3. Kapustę kroję drobniej (bo potem się ciągnie na talerzu, ale to pewnie wiesz) i wrzucam na zeszkloną cebulę, mieszam, dolewam trochę wody i duszę na małym ogniu, pod przykrywką.
4. To nie trwa długo, zaglądamy, dodajemy przyprawy - ja: sporo pieprzu i majeranku.
5. Kroimy miękkie grzybki i dorzucamy do kapusty, mieszamy i jeśli jest to miękkość jaką lubimy, wystawiamy na taras. Tam może stać kilka dni, jeśli jest chłodno.
I to by było na tyle - życzę powiedzenia. eck
CHŁODNIKI
CHŁODNIK Z AVOCADO
- awokado - 1 szt, koniecznie dojrzałe i miękkie
- ogórek długi - 1/2 szt
- czosnek - 1/2 ząbka
- dymka - 1 szt cebulki ze szczypiorem
- koper - 1 łyżka posiekanego
- mięta - 2 listki
- maślanka - ok. 1,5 szklanki
- kumin - duża szczypta
- sok z limonki - do smaku
- chili - do smaku
- sól - do smaku
- ogórek, rzodkiewka, szczypior - posiekane, do podania
Wszystkie składniki chłodnika (awokado obrane ze skórki, bez pestki, ogórek, zioła, czosnek i maślankę) zmiksuj na gładką zupę. Rozpocznij od dodania szklanki maślanki, jeśli zupa okaże się zbyt gęsta - dolej więcej płynu.
Chłodnik dopraw do smaku sokiem z limonki, chili/srirachą, kuminem, solą (sól i sok z cytryny jest konieczny - awokado jest dość mdłe, musimy podbić jego smak.
Gotową zupę przed podaniem schłódź w lodówce, przed podaniem ułóż na wierchu drobno pokrojony ogórek i rzodkiewkę, dodaj koperek/szczypior, skrop oliwą - opcjonalnie.
CHŁODNIK GRECKI - BIAŁY
- dwa duże jogurty greckie
- 4 ogórki
- 8 ząbków czosnku
- duży pęczek koperku
sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na 4 części - wybrać pestki, pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do blendera, dodać rozdrobniony czosnek, pokrojony koperek i jogurt - zmiksować na gładką masę, w razie potrzeby dodać zimną niegazowaną wodę.
CHŁODNIK HISZPAŃSKI GAZPACHO
Składniki:
- 5 dojrzałych pomidorów
- 2 dojrzałe, czerwone papryki
- 1 duża cebula
- garść pietruszki
- 1 kromka chleba pszennego (namoczona w wodzie)
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli,
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
A oto jak to zrobić:
Wszystkie warzywa umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy na gładką masę (ok. 7-10 minut). Dodajemy namoczony chleb, ocet winny i oliwę i miksujemy kolejne 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
FRANCUSKI CHŁODNIK Z MELONA
Potage glace cantaloup
- 2 obrane i oczyszczone melony
- Sok z 2 limonek do smaku
- 4 plasterki marynowanego imbiru
- 8 listków świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska, chili pieprz cayenne do smaku
- 4 plastry szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:
Melona pokroić w kostkę, zmiksować z sokiem z limonki, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i chili, a następnie schłodzić w lodówce.W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek.
CHŁODNIK Z PORÓW
Creme de poireaux froide
Obiecany, kolejny chłodnik francuski - odchudzający a pyszny!
- 500 g porów - tylko białe części
- 50 g masła
- 1 l rosołu drobiowego
- 100g łososia wędzonego - tak, tak łosoś jest wskazany przy odchudzaniu
- sok z cytryny, z jabłek albo białe wino - co komu pasuje
przygotowanie:
- pory pokroić w cienkie plasterki krążki - francuzi piszą 50 krążków, ale kto by tam to liczył - po prostu trochę odłożyć,
- resztę porów zeszklić na maśle, po czym wlać rosół i gotować do miękkości - ok. 10 min.
- zagotowaną zupę zmiksować na krem, wrzucić do niej odstawione krążki pora, doprawić do smaku sokami lub winem i wstawić do lodówki
- na krótko przez podaniem pokroić wędzonego łososia w cienki paseczki.
- podawać mocno schłodzony i posypany paskami łososia - pycha!
CHŁODNIK POLSKI - z mojego domu - eck
wersja domowa (i dla teściowej!)
Cielęcina z kością - ja robię ze skrzydełek
Młoda włoszczyzna
Dwie szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
Szklanka śmietanki 30%
4 dojrzałe pomidory
Szalotka drobno posiekana, mogą być dwie
Dużo drobno posiekanego kopru, sól, cukier, pieprz
Uwaga! W oryginale są świeżo ugotowane szyjki rakowe, ale mogą być z zalewy, można też zastąpić je krewetkami
- zagotować skrzydełka w młodej włoszczyźnie, do miękkości. Wyjąć, mięso oddzielić od kości i skóry, wywar ostudzić w lodówce i starannie zebrać tłuszczyk. Włoszczyznę wyjąć i zrobić z niej sałatkę, albo zjeść od razu, ale nie dodawać do wywaru!!!
- teraz wywar lekko rozgrzać i ciągle mieszając wlać do niego starannie wymieszane zsiadłe mleko lub kefir i śmietanę, wrzucić rozdrobnione kawałeczki mięsa i wszystko wstawić do lodówki.
- pomidory sparzyć, podzielić na ćwiartki i obrać ze skórki, po czym wydłubać gniazda nasienne (mogą się przydać następnego dnia do sosu lub zupy, ale nie do tej!), po czym pokroić w kostkę i wyłożyć do miseczki, lekko posolić i posypać cukrem.
- drobniutko posiekaną szalotkę wyłożyć na pomidory i starannie zamieszać. Po kwadransie wsypać wszystko do oczekującego w lodówce chłodnika,
- dodać owe szyjki rakowe, posypać gęsto koprem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Odstawić do lodówki, aby się smaki trochę wymieszały - pychota!
(jeśli mają być krewetki, to ja je trochę na masełku i czosnku podsmażam, aby trochę jędrniejsze były i nie myliły się z tym kurczakiem!)