2. Tiramisu
2. Tiramisu
Składniki:
- 20 - 24 biszkopty (najlepsze długie) - 1 podwójne pudełko
- 500 g serka mascarpone - 2 pudełka z Piątnicy
- 5 jajek
- 4 łyżki cukru
- 4 białka - jedno mniej, niż jest jajek
- Niecałe dwie szklanki czarnej kawy prawdziwej
- Ok. 50 ml alkoholu: likier migdałowy, amaretto, rum lub koniak lub brandy
- Kawałek startej gorzkiej czekolady lub kakao
Tiramisu przygotowuje się i podaje w tym samym naczyniu, najlepiej w prostokątnej, głębokiej na 5-10 cm salaterce.
Do miseczki wlej kawę, ostudź i dodaj alkoholu
Biszkopty kolejno maczaj na sekundę w kawie (mają być wilgotne tylko z wierzchu) i układaj ciasno na dnie i na bokach salaterki
Żółtka utrzyj z cukrem (można mikserem), dodaj serek, wymieszaj
Ubij na sztywno pianę ze szczyptą soli, wymieszaj delikatnie z masą serową i wyłóż na biszkopty
Posyp po wierzchu startą czekoladą lub kakao
Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin
Polecam, Ewa Ś.