Sałatki i przystawki
TABULAH RITY - sałatka
Składniki (6 osób):
- 250 g kaszy kuskus = 325 ccm
- 2 cytryny
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 pomidory pokrojone w małą kostkę
- 1 papryka pokrojona w drobne kawałki
- 1 surowy ogórek (obrany) pokrojony w drobne kawałki (jeżeli bardzo małe, to dwa)
- kilka oliwek (do dekoracji)
- 2 łyżki świeżej drobno pokrojonej cebuli
- 1 łyżka natki pietruszki drobno pokrojonej (może być nawet kilka łyżek)
- 1 łyżka estragonu (może być suszony) KONIECZNIE!
- sól, mielony pieprz
- 3 łyżki świeżej pokrojonej mięty będą świetnym dodatkiem do Tabule.
Przygotować kuskus według sposobu podanego niżej:
Dodać do kuskusu sok z cytryn, oliwę, pokrojone jarzyny i przyprawy, dobrze wymieszać. Włożyć salaterkę do lodówki na min. 3 godziny.
Tabulah jest znakomita mocno schłodzona, najlepsza następnego dnia.
MUS Z TUŃCZYKA
- 2 puszki tuńczyka z oleju
- 300 ml majonezu
- kieliszek brandy
- szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z 1 cytryny
- 1 op. żelatyny na 1l.
Przygotowanie
1. Tuńczyka osączyć z oleju, zmiksować z alkoholem, sokiem z cytryny i koncentratem dodać majonez, wymieszać.
2. Żelatynę wlać do gorącego bulionu, rozpuścić. Wysmarować formę, resztę bulionu wlać do formy.
3. Wszystko zmiksować na kremową masę
4. Przełożyć do formy. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
SAŁATKA Z ŁOSOSIA
- 25 dkg łososia wędzonego (może być tzw. sałatkowy - jeśli ładny)
- Grapefruit
- Pęczek koperku
Przygotowanie
1. Łososia rozdrobnić widelcem, sałatkowego przebrać aby nie było ciemnych kawałków
2. Grapefruita obrać na cząstki, po czym wydłubać z zewnętrznych błonek samo najlepsze - rozdrobnić
3. Po trochu dodawać grapefruita do łososia i mieszać - łatwo dodać za dużo i wówczas nie czuje się smaku łososia.
4. Starannie wybrane gałązeczki końcowe koperku pokroić i dodać
5. Lekko opieprzyć
6. Schłodzić
7. Podawać z białym winem lub zimną wódką.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
Składniki: - duża porcja
- 2 torebki ugotowanego dzikiego ryżu (ja używam z firmy Kupiec)
- 3 puszki tuńczyka z dobrej firmy - kawałki w oleju
- duża lub dwie małe czerwone, drobno pokrojone cebulki
- dwie łyżki majonezu
Tuńczyka wraz z częścią oleju rozdrobnić w misce widelcem, dodać pokrojoną cebulkę i ryż - wszystko starannie wymieszać. Jeśli sałatka jest sypka, znaczy, że użyłyśmy zbyt mało oleju więc należy dodać trochę oleju lub majonezu, spróbować czy nie mało słone, wstawić do lodówki, a podawać po kilku godzinach, najlepiej następnego dnia.
Sałatka ta może poczekać dwa dni, bez ryzyka, a trudno zrobić mniejszą porcję.
Ja tak robię i tak zrobiłam w klubie. Opcjonalnie można używać tuńczyka w we własnym sosie, innego oleju lub majonezu - co kto lubi.
KULKI SEROWE
Składniki na ok. 30 kulek (zależy od wielkości kuli)
- 25 dkg sera miękkiego, tłustego (twaróg wiejski okrągły)
- 1 klin sera z niebieską pleśnią (blue)
- Pół szklanki orzechów włoskich posiekanych dość drobno
- Wyłuskane ze skórki migdały lub uprażone perski dyni
- Łyżka masła stopionego, lub śmietana
Obydwa sery rozdrobnić najlepiej mikserem ale można nawet widelcem, dodać masło lub śmietanę, masa musi być kleista!
Nabierać czubata łyżeczkę masy i w mokrych dłoniach formować kulkę, po czym otaczać w posiekanych orzechach.
Układać na półmisku, na koniec wtykać w każdą kulkę kawałek orzecha, migdałek lub dobrze uprażone na suchej patelni pestki dyni.
SAŁATKI BASI
Sałatka z brokułów
- 0,5 kg brokułów (różyczek)
- 0,5 kg pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- 200 g sera pleśniowego
- Duża garść pestek słonecznika podprażonego na suchej patelni.
Brokuły ugotować al dente.
Ser pokroić w kostkę 1 cm. Wszystko połączyć i polać sosem. Delikatnie wymieszać z sosem.
Sos vinegret:
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oliwy
Dobrze wymieszać - posmakować i wg uznania uzupełnić jeszcze poszczególne składniki (np. dodać oliwy, cukru itd.). Powinien być wyrazisty.
Brokuły powinny być otoczone sosem bo to one najbardziej go potrzebują.
SAŁATKA Z MARYNOWANEGO SELERA
- 2 słoiki selera
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- Majonez
- Pietruszka suszona, lub świeża (poprawia kolor sałatki)
Odcedzić selery, (kto woli łagodniejsze - trochę wypłukać wodą) kukurydzę i ananasy, wymieszać razem, dodać majonez i pietruszkę.
SAŁATKI DANUSI
Składniki:
- 2 średnie wędzone makrele
- 4 jajka na twardo
- 6 małych ogórków konserwowych
- 20 marynowanych pieczarek
- 8 marynowanych cebulek lub 1 mała świeża
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki majonezu
- 8 pomidorków koktajlowych i szczypiorek do dekoracji
- Pieczywo wg. uznania
Wszystko rozdrobnić i wymieszać z majonezem. Podawać z ulubionymi grzankami.
W zależności od stopnia rozdrobnienia uzyskamy sałatkę, lub pastę...
SAŁATKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM
Składniki:
- Ryż kolorowy, lub nie
- Grillowana pierś z kurczaka
- Puszka brzoskwiń
- Rodzynki - duże i namoczone
- Papryka czerwona, świeża lub marynowana
- Majonez, sól, pieprz i natka pietruszki - do smaku
Do ugotowanego al dente ryżu, dodać pokrojoną niezbyt drobno pierś kurczaka, brzoskwinie, rodzynki i drobno pokrojoną paprykę, doprawić wg. uznania i delikatnie wymieszać.
PASTA Z MAKRELI
1 średniej wielkości wędzona makrela
2-3 ogórki kiszone
2 serki wiejskie
dymka
Rybę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Dymkę pokroić.
Popieprzyć i wymieszać wszystkie składniki.
ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ
Śledzie anchois (na tacce) osączyć z oleju, pokroić w dzwonka. Ułożyć na półmisku.
Po dwie łyżki jogurtu naturalnego(gęstego) i majonezu wymieszać z niewielką ilością soku z cytryny i cukru (smak powinien być słodko-kwaśny).
Sosem polać śledzie. Ugotować dwa jajka na twardo, pokroić w kostkę i posypać potrawę.
ŚLEDZIE NA SŁODKO
- 4 śledzie matjasy
- 1 duża cebula
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- garść rodzynek lekko namoczonych oraz rozdrobnionych orzechów włoskich
- pieprz do smaku, oliwa do smażenia
Cebulę pokroić w cienkie talarki, podsmażyć na oliwie. Gdy będzie w miarę miękka (ale nie rozciapana) wsypać rodzynki i orzechy oraz koncentrat pomidorowy. Popieprzyć i jeszcze chwilę poddusić. Połączyć ze śledziami pokrojonymi w mniejsze dzwonka. Potrzymać chwilę.
Smacznego!