Enologia - kursy winiarskie

Na radość czy frasunek - zawsze dobry trunek!
Dobre wino, to dzieło sztuki - dobrze umieć je rozpoznać.


  • Terminy spotkań w czwartki w godz. 17.30 - 18.30
    08, 15, 22 i 29 listopada oraz 06 i 13 grudnia

    godz. 17.30 - 18.30


    TEMATY PORUSZANE NA KURSIE:

    1. Trochę dla zmysłów ? odkrywanie smaków i aromatów.
    a. Rozpoznawanie smaków.
    b. Rozpoznawanie zapachów.
    c. Podstawy degustacji wina.

    2. Wino, Wino, Wino ? co to jest? O produkcji i klasyfikacji.
    a. Definicje wina.
    b. Podstawy produkcji i podziału win.
    c. Wstęp do regionów winiarskich.

    3. Zabawa czy powaga? Winiarski savoir vivre.
    a. O świadomych wyborach.
    b. Zwyczaje związane z kulturą wina.
    c. Wino w Europie i na świecie.

    4. Wino i jedzenie. Jak łączyć?
    a. Teoria łączenia wina z jedzeniem.
    b. Wskazówki i pomysły.

    5. Degustacje przez cały kurs, w sumie 20 różnych win!
    a. Zaprezentowanie szerokiego spektrum win.
    b. Podstawowe białe i czerwone odmiany winorośli.
    c. Najważniejsze i niszowe apelacje i regiony.

    Dla uczestników kursu możliwość zakupu win z 10% rabatem.

    koszt udziału 320 zł, cena zawiera:

  • 6 spotkań w sali degustacyjnej firmy KONDRAT - WINA WYBRANE, przy ulicy Wierzbowej 3
  • na każdym spotkaniu 3 wina wybrane do degustacji, woda, dodatkowe materiały do ćwiczeń
  • pakiet materiałów szkoleniowych: teczka, skrypt wiedzy winiarskiej z notatnikiem, prezentacja z kursu.
  • na koniec wręczamy zaświadczenia ukończenia kursu.

    Na zakończenie kursu, dla zainteresowanych proponujemy dodatkową sesję
    profesjonalnego łączenia wina z jedzeniem w restauracji Oliva
    Dopłata 60 zł - termin do ustalenia pod koniec kursu.


  • netBOX - Strony internetowe